Het werken in de cloud is het afgelopen jaar aan een opmars begonnen bij veel organisaties. Bedrijven maken dankbaar gebruik van cloud-diensten, maar er zijn ook bedrijven die de cloud bewust mijden. Wat zijn alle plussen en minnen van het werken in de cloud?
Software as a Service is het aanbieden van cloud-software aan de klant, waarbij de leverancier de software beheert, levert en onderhoudt.
Voordelen werken in de cloud
- Er zijn geen investeringen nodig in hardware om de software te kunnen implementeren. Via internet heeft de klant toegang tot de software die op de servers van de leverancier staat.
- De leverancier installeert de software en zorgt voor het onderhoud en de beveiliging.
- Het aantal gebruikers en functionaliteiten zijn schaalbaar. Meestal kunnen er per maand elementen of modules toegevoegd of verwijderd worden. Hierdoor blijft de software passend bij de organisatie.
- Abonnementskosten worden meestal per maand en per gebruiker betaald. De kosten voor ICT worden daardoor voorspelbaar. Bedrijven komen hierdoor minder snel voor verrassingen te staan.
- Doordat het beheer van de software-dienst wordt uitbesteed, kan worden bespaard op personeelskosten voor de interne IT-afdeling.
- Klanten kunnen meestal snel aan de slag met de cloud-oplossing, omdat de onderliggende IT-architectuur voor elke klant hetzelfde is.
- Overal toegankelijk via internet, ook met tablet en mobiel. Bedrijven met veel cloudsoftware kennen bijvoorbeeld een hoger percentage thuiswerkers.
Nadelen werken in de cloud
Het werken in de cloud met een Saas-oplossing kent ook haar schaduwkanten. Leveranciers van cloud-oplossingen laten graag de voordelen zien van cloud-software, maar het is goed om te weten dat:
- een organisatie afhankelijk wordt van de bereikbaarheid van de leverancier en de beschikbaarheid van de cloud-oplossing;
- de onderliggende IT-structuur gestandaardiseerd is, waardoor er buiten de bestaande functionaliteiten geen ruimte is voor maatwerk;
- de data buiten uw eigen organisatie wordt opgeslagen;
- het koppelen van de SaaS-software met andere applicaties ingewikkeld kan zijn (ook na upgrades met nieuwe software-instellingen moeten deze koppelingen hersteld worden);
- er veel bekende Amerikaanse cloud-diensten zijn met bijbehorende Amerikaanse wetgeving. In tegenstelling tot de wetgeving in Europa kan de Amerikaanse overheid deze leveranciers dwingen om bedrijfsdata openbaar te maken.
Samenvattend: wel of geen cloud?
Over het algemeen maakt een cloud-dienst een organisatie dynamischer. De actuele data is altijd en overal toegankelijk, waardoor bedrijfsprocessen sneller kunnen verlopen. Wel moet een weloverwogen keuze worden gemaakt welke cloud zal worden gebruikt. Sommige organisaties blijven het een risico vinden om bedrijfsdata online te zetten, en dat terwijl het werken in de cloud zelfs veiliger kan zijn. Een cloud-leverancier is namelijk continue bezig om de beveiliging en de beschikbaarheid van de datacenters te optimaliseren. Desondanks zou elke organisatie duidelijke afspraken moeten maken met de leverancier op het gebied van dataopslag en beveiliging.