WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Iaas (Infrastructure as a Service)

Eigen toepassingen op externe fundamenten

IaaS staat voor Infrastructure as a Service en beschrijft het XaaS-model waarbij een leverancier ICT-infrastructuur ter beschikking stelt in abonnementsvorm. Onder infrastructuur wordt verstaan: de servers, hardware voor opslag, netwerkvoorziening, en virtual machines (VM). Ook bijbehorende diensten zoals beveiliging en regelmatige back-ups worden vaak afgenomen in het Iaas-model. Bij IaaS gebruikt de klant de infrastructuur van de leverancier om eigen ontwikkelde of aangekochte software op te laten draaien. Bedrijven kiezen vaak voor IaaS om de (zware) investering in hardware te vermijden of nog even uit te stellen. Op IaaS-modellen wordt echter wel vaak voortgebouwd voor de ontwikkeling van PaaS of SaaS.

Infrastructuur als leengoed

IaaS wordt vooral vaak gebruikt door bedrijven die niet al te lang met dezelfde softwarepakketten of -modellen werken. Organisaties die vaak tijdelijke pakketten in gebruik hebben of zelf software testen of ontwikkelen, halen voordeel uit de mogelijkheden die IaaS biedt. Verschillende testversies van een nieuw pakket kunnen bijvoorbeeld een tijdje op de server van de leverancier draaien. Tijdens deze testfase wordt er enkel een ‘huurprijs’ betaald voor de infrastructuur. Het ontwikkelende bedrijf is dus niet verplicht om zelf een krachtige server aan te kopen.

Kostenmodellen van IaaS

Infrastructure as a Service wordt aangeboden in verschillende vormen. De meest voor de hand liggende is een abonnement met een vaste prijs per maand, week, dag of uur (voor softwaretesten). Soms wordt er gefactureerd op basis van de gebruikte opslag- en verwerkingscapaciteit van de VM.

Let op: contracten voor IaaS zijn vaak complex. Diensten als databeveiliging kunnen inbegrepen zijn of een apart prijskaartje hebben. Kijk daarom goed naar de wijze waarop gefactureerd zal worden.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 27 januari). Iaas (Infrastructure as a Service). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/iaas-infrastructure-as-a-service
Diensten Infrastructuur HaaS IaaS PaaS SaaS Server Virtual machines