WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

E-factuur

Wat is elektronisch factureren?

Facturen worden steeds vaker elektronisch verstuurd, maar dat is niet voldoende om van e-factureren te spreken. Een PDF-versie van een factuur is wel een elektronisch document, maar wordt niet meteen automatisch verwerkt. Bij een e-factuur gebeurt deze factuurautomatisering wel. De De financiële administratie, ook wel boekhouding genoemd, is voor de meeste mensen niet meteen het meest spannende deel van bedrijfsbeheer. Facturatie en jaarrekeningen lijken soms maar bijzaak voor werknemers. Toch is een financieel systeem het hart van efficiënte bedrijfsvoering. Voor de debiteuren- en crediteurenadministratie is het bijvoorbeeld belangrijk uitgaande facturen correct op te stellen, en binnenkomende facturen binnen de afgesproken termijn te betalen.boekhoudsoftware van het verzendende bedrijf maakt een gestructureerd digitaal bestand aan dat het boekhoudsysteem van het ontvangende bedrijf elektronisch kan verwerken.

Universele taal voor boekhoudsoftware

Om elkaar te verstaan, moeten de boekhoudsystemen van de ontvanger en de verzender dezelfde ‘taal’ spreken. Op een digitale factuur staan dan ook vaak verschillende codes. Deze codes zijn voor de boekhoudprogramma’s begrijpbare ‘woorden’ en ‘zinnen’. Er bestaan verschillende talen waarin e-facturen kunnen worden opgesteld, maar een van de meest gebruikte is de Universal Business Language (UBL). De UBL is een boekhoudkundige taal die is voortgekomen uit de EDIFACT-standaard voor EDI staat voor Electronic Data Interchange. In het kort gezegd zorgt deze technologie ervoor dat communicatie tussen bedrijven gestandaardiseerd wordt en elektronisch verloopt. Vooral bedrijven in de B2B-groothandel en productiesector maken gebruik van EDI-software.Electronic Data Interchange (EDI).

E-factuur en elektronische bedrijfsvoering

E-factureren past binnen het plaatje van de automatisering van bedrijfsprocessen. Boekhoudprogramma’s hangen tegenwoordig meestal vast aan een Een ERP-systeem brengt belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samen. Actuele gegevens over de productie, in- en verkoop, logistiek en administratie worden gekoppeld. Automatische werkprocessen verhogen de productiviteit, en verlagen de kosten.ERP-systeem. Deze integratie zorgt ervoor dat facturatie meteen verbonden wordt met alle andere bedrijfsprocessen. Zo kan het Een handelsonderneming kiest vaak voor de aanschaf van een systeem voor Enterprise Resource Planning (ERP) dat speciaal gericht is op de handelsactiviteiten zoals orderpicking, magazijnindeling en voorraadbeheer. Voor welke specifieke problemen kan een ERP een oplossing bieden? Welke functionaliteiten zijn essentieel voor de handel? Hoe kan de software bijdragen aan hogere winstmarges?ERP-systeem van een handelaar bijvoorbeeld aan de hand van een inkomende klantenbestelling meteen een factuur uitsturen.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 1 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2018, 16 januari). E-factuur. Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/e-factuur