ERP-systemen vergelijken:
Stap voor stap handleiding

Geschreven door:
In deze tutorial
  • Breid je je vergelijkingscriteria uit
  • Leer je efficiënt input verzamelen bij leveranciers
  • Maak je een shortlist met onze tool

Voordat je begint

Het onderdeel ‘vergelijken’ in het ERP-selectieproces is de brug tussen de brede oriëntatie bij de marktverkenning, en de diepgaande beoordeling tijdens de evaluatie. In deze ERP-vergelijkingsfase werk je toe naar een shortlist. Dit doe je door systemen uit de longlist weg te strepen op basis van zogeheten knock-out criteria.

Voor het opstellen van een goede shortlist verzamel je informatie van 3 partijen:

  • Je bedrijf: met een uitbreiding van de vergelijkingscriteria
  • ICT Portal: webtool, actuele marktkennis, aanbevelingen
  • De ERP-leveranciers: gerichte (product)vragen, RFI (verzoek om informatie)
Al deze informatie kun je verzamelen via onze tool. In deze tutorial leggen we uit hoe dat in z’n werk gaat.

MILESTONE

Stap 1: Breid je vergelijkingscriteria uit

Tijdens de marktverkenning heb je met de tool een longlist opgesteld. Om het aantal partijen op deze lijst te kunnen terugbrengen, breid je nu de vergelijkingscriteria uit.

Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf te doen, onze tool helpt je hierbij. Je wordt gevraagd om input te leveren met betrekking de volgende aanvullende selectiecriteria:

Taak 1: Definieer de technische vereisten

  • Hosting model (cloud, on-premise of hybride).
  • Integratiemogelijkheden: benodigde koppelingen met bestaande systemen.
  • Gewenste mogelijkheden voor beveiliging: SSO, protocollen (bijvoorbeeld OAuth, SAML), encryptie, rolgebaseerde toegangscontrole, logbestanden, etc.
  • Voorkeuren voor systeemprestaties: updates, systeemsnelheid.
  • Databeheer: ondersteuning voor databases (SQL Server, Oracle..)
  • Gewenste schaalbaarheid.

Taak 2: Definieer de financiële mogelijkheden (budget)

  • Initiële kosten: wat is het maximale budget voor de implementatie?
  • Licentiekosten: wat is het maximale budget voor de licentiekosten?
  • Overige (terugkerende) kosten: onderhoud, updates, hosting, support

Taak 3: Definieer de branche-specifieke vereisten

Afhankelijk van je sector zijn sommige ERP-functionaliteiten soms onmisbaar. Deze vereisten kun je in de tool opgeven. Een paar voorbeelden:
  • Modebranche: kleuren- en matenmatrix
  • Productiebedrijven: MRP (material requirements planning)
  • Foodsector: beheer van terugroepingen

De tool vraagt je ook naar een aantal andere belangrijke vergelijkingscriteria, bijvoorbeeld op het gebied van implementatie en support.

voedingsindustrie-vergelijkingscriteria

Aandachtspunt: Te snel uitsluiten

Zorg dat je pakketten op voorhand niet te snel uitsluit. Een klassieker is SAP. Veel bedrijven sluiten dit pakket vooraf uit, omdat het de naam heeft duur te zijn. Maar SAP biedt sinds een aantal jaar cloud-systemen die voor de meeste bedrijven betaalbaar zijn. Andersom kan ook, vertrouw niet blind op de grote namen. Zeker niet als het service-aspect belangrijk voor je is. Sommige ERP-systemen kunnen al vrij snel worden uitgesloten doordat belangrijke integraties technisch niet mogelijk zijn.
MILESTONE

Stap 2: Verzamel ‘behind the scenes’ marktinformatie bij ICT Portal

Via de tool sta je rechtstreeks in contact met je ICT Portal-specialist. Gelukkig maar, want die geeft je belangrijke informatie voor het proces richting een shortlist, en voor het objectief kunnen vergelijken van de ERP-systemen.

Een menselijk oordeel is nodig om nuance en context toe te voegen aan het vergelijkingsproces. Systemen die op papier vergelijkbaar lijken, kunnen in de praktijk namelijk best verschillen.

We helpen je een handje bij het beoordelen van sommige technische details en functionaliteiten die niet direct zichtbaar zijn in de brochures of op internet. Zo voorkom je dat er ongewenste leveranciers op je shortlist belanden, of dat je interessante pakketten onbedoeld links laat liggen.

Taak 1: Vraag ons naar de zwakke punten van systemen

De sterke en zwakke punten van beschikbare ERP-systemen in Nederland en België komen in onze tool naar voren. Zeer interessant, maar ook theorie. Onze specialist van vlees en bloed kan met zijn praktijkkennis aangeven welke ERP-systemen voor jouw project tekortkomen. Verspil geen tijd aan een leverancier die niet op je shortlist hoort te staan. We maken gebruik van scherpe knock-out criteria en de ervaringen van (soms niet zo tevreden) projectleiders van andere bedrijven die we spreken.

Taak 2: Bespreek je complexere criteria

Sommige selectiecriteria zijn wat ingewikkelder om te toetsen, omdat ze niet zwart-wit zijn. Wat als een systeem een functionaliteit bijvoorbeeld wel ondersteunt, maar alleen via een derde partij, of via een koppeling met een ander systeem. In het proces van de longlist naar de shortlist kun je dit soort zaken bespreken met je ICT Portal-specialist. Je kunt dan zelf bepalen of je een ERP in zo’n geval wel of niet op je shortlist wilt hebben.

Taak 3: Interpreteren van de gegevens en resultaten uit de tool

We vertellen je precies hoe de tool optimaal gebruikt kan worden om ERP-software goed te vergelijken. Bespreek de benchmarkgegevens, reviews en andere data uit de tool om je shortlist te verrijken.

Aandachtspunt: Neem niet onnodig risico

Uit gesprekken met projectleiders valt ons op dat vaak dezelfde fouten worden gemaakt. De verwachting van bepaalde ERP-pakketten komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. Bijvoorbeeld op het vlak van de implementatietijd, de reputatie van implementatiepartners, de totale kosten (inclusief verborgen kosten), of de kwaliteit en betrouwbaarheid van functionaliteiten. Beperk daarom de risico’s en laat je specialist misverstanden gauw uit de lucht helpen.
MILESTONE

Stap 3: Stel gerichte vragen aan ERP-leveranciers (RFI)

Nu je je criteria hebt uitgebreid en aangescherpt, is het tijd om gerichte vragen te stellen aan een aantal leveranciers op je longlist. Dit verzoek om informatie wordt RFI (request for information) genoemd. Je kunt je RFI rechtstreeks via de tool versturen. Dit bespaart je een hoop tijd en helpt alle informatie op een gestructureerde manier te vergelijken.

Goed om te weten:

De tool helpt je bij het opstellen en verzenden van de RFI. De RFI is gebaseerd op informatie uit je projectdossier en heb je grotendeels al eerder ingevoerd. Het betreft informatie verzameld in de analysefase, de gewenste functionaliteiten, de aanvullende selectiecriteria, en extra vragen die je nog wilt toevoegen.

Je maakt je dossier compleet en klaar voor verzending naar geselecteerde partijen. Ook dit kan via de tool. Je ICT Portal-specialist kan je hierbij helpen. Je weet dan zeker dat je RFI compleet is, naar de juiste ERP-leveranciers wordt verzonden en ze op uniforme wijze zullen antwoorden.

MILESTONE

Stap 4: Stel je shortlist samen

De shortlist is een beperkte groep ERP-systemen en leveranciers die voldoen aan de belangrijkste wensen en eisen van je bedrijf. De partijen op de shortlist zullen worden meegenomen naar de evaluatiefase voor verdere beoordeling. Je tijd en energie steek je daardoor alleen in de meest serieuze kandidaten.

Taak 1: Terugbrengen van het aantal systemen

Leveranciers hebben geantwoord op je RFI, je beschikt over informatie ‘behind the scenes’ van je ICT Portal-specialist, en je hebt input gekregen van key-users tijdens de analysefase. Op basis daarvan selecteer je drie tot vijf systemen. Een te lange lijst zorgt voor een langdradig evaluatieproces, een te korte lijst biedt te weinig variatie.

Taak 2: Noteer de sterke en zwakke punten van leveranciers

Bepaal de belangrijkste voordelen van elk systeem. Dit kunnen functionaliteiten zijn, de populariteit in je sector, of bijvoorbeeld een snel implementatieproces. Noteer ook de zwakke punten, zoals beperkte schaalbaarheid of hoge kosten. Je kunt je baseren op informatie uit de RFI en van je ICT Portal-specialist. Aanvullende relevante informatie vind je ook in de tool.

Taak 3: Informeer stakeholders en betrek ze bij de shortlist

Deel je shortlist met de diverse betrokkenen bij het het selectieproces (stakeholders). Dit kunnen key users zijn, maar ook managers en directieleden. Licht toe waarom elk systeem is geselecteerd. Door stakeholders actief te betrekken bij dit proces, creëer je transparantie en (hopelijk) begrip voor de keuzes. Als de stakeholders het eens zijn met de keuzes, dan zorgt dit automatisch voor meer draagvlak. Dit heet buy-in in jargon.

Maak gebruik van de stakeholdergesprekken om de evaluatie voor te bereiden. Wat willen de stakeholders zien? Dit kan bijvoorbeeld een demonstratie van een specifieke functionaliteit zijn of een test van een bepaald bedrijfsproces met de software.

Goed om te weten: bekijk referenties kritisch

Leveranciers zijn dol op het tonen van hun referenties. Op hun websites en op Linkedin vind je tientallen zogeheten klantencases. Maar wees alert. Soms worden klantnamen opgegeven waarbij het project in werkelijkheid zeer bescheiden was. In plaats van een vergelijkbaar ERP-project ging het dan bijvoorbeeld om de ontwikkeling van een koppeling. Soms zijn opgegeven referenties al jaren geen klant meer, of zijn bedrijfslogo’s wel heel enthousiast op de website geplaatst. Check dit zelf goed, of vraag ons om ongekleurde informatie over concrete leveranciers.

Aandachtspunt: Zie geen partijen over het hoofd

Het liefst ga je zo snel mogelijk van een longlist naar een shortlist. Dan kan namelijk het echte vergelijken beginnen. Maar doe dit niet overhaast. Dan loop je kans dat je net die ene interessante leverancier over het hoofd ziet. Vraag daarom altijd een second opinion aan. Hier vertellen we je hoe dat in zijn werk gaat.

Taak 4: Geniet van je definitieve shortlist

In de voorgaande taken heb je de kandidaten voor de shortlist geselecteerd, een laatste controle uitgevoerd en de zegen gekregen van alle stakeholders. Daarmee komt de vergelijkingsfase ten einde. Je beschikt nu over een kwalitatief hoogwaardige shortlist, waarna je kunt starten met de evaluatiefase. Dit proces kan efficiënt worden doorlopen met de tool. Die biedt daarvoor verschillende functionaliteiten, zoals een evaluatiemodel en een risicomatrix.

Hoe is dit artikel tot stand gekomen?

Deze tutorial is geschreven door Floris Rood in samenwerking met Anai Vela (ex IBM, business consultant en CFO bij verschillende organisaties). De twee leggen aan de hand van duidelijke stappen en taken uit hoe je een ERP selectieproces efficiënt uitvoert. De methode wordt door Nederlandse en Vlaamse bedrijven succesvol in de praktijk toegepast, al dan niet onder begeleiding van ICT Portal.