ERP marktverkenning:
stap voor stap handleiding

Geschreven door:
In deze tutorial
  • Ontdek je hoe je geschikte ERP-systemen vindt
  • Delen we een tool om een longlist mee te maken
  • Leer je tijd besparen bij een ERP marktverkenning

Voordat je begint

Dankzij de behoefteanalyse weet je nu welke processen moeten worden ondergebracht in het nieuwe ERP-systeem. Nu gaat het erom: welke systemen zijn daarvoor geschikt? Er zijn tientallen ERP-pakketten, en honderden implementatiepartners met diverse specialisaties.

Een ERP marktverkenning is een brede en oriënterende analyse van de beschikbare ERP-oplossingen op de markt. Het doel is niet om direct een keuze te maken, maar om een longlist van systemen samen te stellen. Daarover later meer.

MILESTONE

Stap 1: Bepaal de focus van je marktverkenning

Weet je wat erg veel tijd kost? Browsen. Van website naar website, op zoek naar ERP-pakketten en leveranciers. Waarom verliezen projectleiders hier zoveel tijd? Omdat ze niet altijd duidelijk voor ogen hebben waar ze naar op zoek zijn. Focus focus pilatus pas. In deze stap bepaal je de criteria op basis waarvan je de ERP-markt gaat verkennen, zodat je gericht te werk kunt gaan. Een checklist zorgt voor focus:

  • Welke processen moeten ondersteund worden (productie, logistiek, hr…)?
  • Zijn er sectorspecifieke eisen?
  • Wat zijn de technische vereisten (bijv. Cloud)?
  • Wat is het budget of een indicatie daarvan?
  • Deze informatie heb je verzameld in de analysefase. Na de marktverkenning wil je het volgende hebben bereikt:

    • Een overzicht van relevante ERP-systemen die passen bij je sector, organisatiegrootte en behoeften.
    • Inzicht in de trends en nieuwigheden van ERP-pakketten.
    • Vinden van systemen die in de volgende fase (vergelijken) verder onderzocht worden.

Aandachtspunt 1: Gevaar van zoektocht op internet

Op internet vind je tal van ERP-leveranciers. Maar misschien is je iets opgevallen. Steeds dezelfde leveranciers komen omhoog in de zoekresultaten van Google. Dit zijn de leveranciers met het hoogste marketingbudget. Ze optimaliseren hun webpagina’s om gevonden te worden in de zoekmachine, en betalen daarnaast flink voor advertenties. Dat betekent niet dat deze ERP-leveranciers ook goed passen bij jouw bedrijf.

Hetzelfde geldt voor sommige vergelijkingssites. Die krijgen betaald door softwareleveranciers, en bieden soms gekleurde informatie aan. Zelfs zogenaamd onafhankelijk adviseurs werken met preferred suppliers. Oftewel, ze hebben een financieel belang bij het selecteren en voorstellen van de partijen waarmee ze een samenwerking hebben. Twijfel je over bepaalde leveranciersinformatie, laat ons dit met een neutrale blik voor je beoordelen.

Aandachtspunt 2: Interne voorkeuren

Vaak krijg je te maken met collega’s die een eigen voorkeur hebben voor een bepaald systeem. Ze hebben misschien bij een andere werkgever met dit systeem gewerkt. Of een concurrent werkt met een bepaald systeem. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom per definitie ook voor jouw bedrijf een goede optie is. Soms luistert de directie niet naar de wensen op de werkvloer, en wordt er een voorkeur doorheen gedrukt.

MILESTONE

Stap 2: Segmenteren van de ERP-markt

Niet alle ERP-systemen zijn geschikt voor elke organisatie. Om structuur aan te brengen in je zoektocht, is het daarom slim om systemen onder te verdelen (te segmenteren).
  1. Op basis van functionaliteit: groepeer systemen op hun belangrijkste functionaliteiten, of modules: (bijvoorbeeld CRM, logistiek, productie).
  2. Op basis van sector: sectorspecifieke pakketten of standaardpakketten.
  3. Op basis van de organisatiegrootte waarop het pakket zich richt: kleinbedrijf (minder dan 50 medewerkers), middelgroot (50-250 medewerkers) of groot (meer dan 250 medewerkers).
  4. Op basis van technologie: native cloud (lage initiële kosten), on-premise (in eigen beheer), hybride (combinatie van cloud en on-premise).
  5. Op basis van het prijsmodel: Saas-abonnementen of eenmalige licenties.

Aandachtspunt 3: Verschil tussen ERP-fabrikant en implementatiepartner

De termen ERP-fabrikant, leverancier, en partner worden nog als eens door elkaar gebruikt. De term ERP-leverancier kan zowel verwijzen naar de fabrikant (b.v. Microsoft), als naar de implementatiepartner (bv. Prodware).

Aandachtspunt 4: Actuele pakketkennis

Heb je zelf voldoende actuele pakket- en marktkennis? Waarschijnlijk bestudeer je niet dagelijks ERP-systemen en hun leveranciers. Dat is begrijpelijk, maar het zou het opstellen van een longlist er een stuk gemakkelijker op maken. Leer over hoe wij de verschillende ERP-pakketten onder de loep nemen.

MILESTONE

Stap 3: Stel een longlist op

Een belangrijke stap van de marktverkenning is het opstellen van een lijst met mogelijke kandidaten, een longlist. Een longlist bevat minimaal zo’n 10 tot 15 ERP-leveranciers, en selecteer je op basis van high-level criteria. Voor de longlist scheid je het kaf van het koren. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leggen we je uit aan de hand van een aantal taken.

Taak 1: Open je vizier

Op de politieacademie leren toekomstig agenten om op te passen voor tunnelvisie, waarbij in een te vroeg stadium gefocust wordt op een enkele dader. Als er een ERP-academie bestond dan zouden studenten hetzelfde advies krijgen. Elk ERP selectietraject moet namelijk met een voldoende brede focus worden gestart. Je wilt immers niet dat een geschikt ERP-systeem over het hoofd wordt gezien.

Je kunt ERP-systemen vinden op internet, of je informeert bij bedrijven met een vergelijkbare bedrijfsactiviteit naar welk pakket ze gebruiken. Twijfel je over de betrouwbaarheid van online informatie afkomstig van leveranciers, dan kun je gebruik maken van ons ERP selectiekompas.

Taak 2: Verken systemen met het selectiekompas

Een goede manier voor het opstellen van een longlist is met behulp van het ERP selectiekompas. Daarmee krijg je alle noemenswaardige ERP-pakketten in Nederland en België op de radar. Geef eerst de gewenste functionaliteiten op in de tool, en geef aan welke prioriteit je eraan stelt. selectiekompas voorraadbeheer

Taak 3: Bekijk je ERP-longlist

De selectietool biedt je een kwalitatief hoogwaardige longlist. Je vindt er geverifieerde informatie over elk ERP-pakket, en de systemen zijn voor je gerangschikt op basis van een functionele prestatiescore. Zo kun je alvast op high-level ontdekken welke systemen qua functionaliteit zouden kunnen aansluiten bij de wensen van je bedrijf.

In het volgende onderdeel, ‘vergelijken’, leer je hoe je de longlist terugbrengt naar een shortlist en pakketten objectief met elkaar vergelijkt.

Taak 4: Interpreteer de scores en plaats ze in perspectief

De tool biedt je 2 belangrijke dingen:

  • Een longlist
  • Een score per pakket op basis van functionele fit

Deze informatie is zeer nuttig ter voorbereiding op de volgende stap, de vergelijking, waarin je toewerkt naar een shortlist met systemen die je onderling gaat vergelijken. Daarna volgt de evaluatie van de ERP-pakketten op de shortlist.

Aandachtspunt 5: Sta open en laat je verrassen

Zorg voor variatie in je longlist. Selecteer grote bekende spelers, specialisten voor het mkb, niche-oplossingen, en opkomende innovatieve oplossingen. Elke leverancier heeft zijn eigen visie op het helpen van jouw bedrijf. Wees hier nieuwsgierig naar, en moedig ze aan om zich te verdiepen in je bedrijf. Dit levert vaak verrassende inzichten op.

Aandachtspunt 6: Wel een longlist, nog geen contact met leveranciers

Soms wil je in alle rust werken aan het opstellen van je longlist, zonder direct in contact te komen met leveranciers. Als de start van een project om wat voor reden dan ook geheim moet blijven, is dit vaak de enige aanpak. Betrouwbare, onpartijdige informatie op internet is echter schaars.

Het selectiekompas biedt uitkomst. Je vergelijkt daarmee in eigen beheer de functionaliteiten van ERP-systemen op basis van je criteria. Je kunt ons vragen om een handje te helpen bij het opstellen van een kwalitatief goede longlist. We bepalen dan in overleg wie er op de lijst komt. Dat scheelt gemiste oproepen van opdringerige leveranciers, en tijdverlies door het bellen van een groot aantal partijen.

Hoe is dit artikel tot stand gekomen?

Deze tutorial is geschreven door Floris Rood in samenwerking met Anai Vela (ex IBM, business consultant en CFO bij verschillende organisaties). De twee leggen aan de hand van duidelijke stappen en taken uit hoe je een ERP selectieproces efficiënt uitvoert. De methode wordt door Nederlandse en Vlaamse bedrijven succesvol in de praktijk toegepast, al dan niet onder begeleiding van ICT Portal.